YPAn B-pojille neljä pistettä kotiin tuomisina Jyväskylästä

16.1.2018

Menestyksekäs vuoden aloitus

Sunnuntaiaamun valjettua YPAn B-pojat lähtivät bussikuljetuksella kohti Jyväskylää ja seuraavia sarjapelejään. Bussireissun erikoisuutena oli se, että YPAn C2-pojat lähtivät liikenteeseen samalla bussilla kohti Vaajakoskea, kun pelien aikataulutkin sattuivat sopimaan niin mukavasti yhteen. Etukäteen B-poikien sarjan tilanne oli sikäli kutkuttava, että sijalta neljä ponnistaen taistoon käytiin nollapistekerhoon juuttuneita sarjan jumboa MuurYä ja toiseksi viimeisenä majailevaa KyPoa (etukäteisvaroitus: KyPo-peli otteluselostus alla on pitkähkö). Ja saman aikaisesti sarjataulukossa tasapisteissä mutta maalieron turvin YPAn yläpuolella oleva Pirkat oli kohtaava sarjan kakkosena olevan Nokian KrP:n, jolla ei myöskään ollut kuin pisteen etumatka YPAan ja Pirkkoihin. Ja kun vielä sijoilla viisi ja kuusi majailevat O2 ja PaPokin taistelevat hyvin tasapäisesti samoista sarjasijoista, niin sarjataulukko saattaisi heilahtaa mihin suuntaan vain. Vain Ilves porskuttaa sarjakärkenä voittamattomana.

Jo menomatkalla saatiinkin uutisena tieto, että päivän ensimmäisessä pelissä Nokian Krp ja O2 olivat tasanneet pisteet lukemin, mikä luonnollisesti paransi YPAn mahdollisuuksia nousta paikallisvastustajamme ohi, mikäli päivän molemmat pelit voitettaisiin. Ja vielä kun paikalle saavuttuamme ja omaan KyPo-peliin valmistautuessamme, näimme kuinka KrP ja Pirkat tasasivat pisteensä keskinäisessä pelissään, alkoi tunnelma olla jo katossa. Kahdella voitolla päivän otteluista jumboja vastaan olisimme kuin olisimme nousemassa ohi sekä Pirkkojen että Nokian KrP:n.

Ensimmäinen peli KyPoa vastaan saikin lähes unelma-alun, kun Tuomon voitettua aloituksen puolustuksesta Jere napautti laidalta Joelin vauhtiin. Ensimmäinen laukaus kohti maalia ja verkko heilui Joelin toimesta ajassa 00:08. Joka on muuten uusi ennätyksemme. Liekö sitten loistoalku ja liiallinen hyvän olon tunne vienyt voiton, mutta ei kestänyt kuin 28 sekuntia siihen, kun KyPo jo tasoittikin pelin. Tästä eteenpäin YPAn peli olikin melkoista sekoilua, varsinkin puolustuspäässä. Ja ajassa 3.07 KyPO siirtyikin jo johtoon kaukolaukauksella YPAn pelaajien muodostaessa kunniakujan pallolle maaliverkkoon asti. Tuon jälkeen hetken jo näytti siltä, että peliin oltiin pääsemässä mukaan, ja peli alkoi pyöriä enemmän KyPon päädyssä. Mutta sitten tuomittiin peräkkäin molemmille joukkueille rangaistuksia ja tasavajaalla edettiin reilun puolentoista minuutin ajan. Ja tämähän näytti Kyröskoskelaisille sopivan paremmin. Kaksi maalia tasavajaalla, joista toinen läpiajona YPAn puolustajien nukkuessa ja toinen puolustajien ja maalivahdin totaalisena yhteiskämminä, joka päätyi pomppuna maalivahdin yli verkkoon. Upea alku oli muuttunut vain puolen erän ajassa 1-4 tappioasemaksi. Aikalisän paikka siis. Pienen ravistelun jälkeen peli alkoi pysyäkin KyPon kenttäpäädyssä, mutta maalinteko oli vaikeaa. Aivan erän loppuun saatiin vielä rangaistuslaukaus, mutta hyvästä Santerin yrityksestä huolimatta vastustajan maalivahti veti pidemmän korren. YPA ylivoimalle, jota jatkettiin seuraavaan erään.

Erätauolla pelaajien ravistelu jatkui. YPAn penkillä keskityttiin vain ajatukseen, että maali kerrallaan ero otetaan vielä kiinni. Ja ihmeellinen laji on salibandy, niin nopeasti tilanteet voivat muuttua. Toisen erän alku oli kuin toisinto ensimmäisestä erästä, tällä kertaa vaan toisin päin. KyPon maali 15 sekunnin pelin jälkeen (tämä siis alivoimalla) ja ero kasvoi neljään maaliin. Liekö nyt vuorostaan hyvän olon tunne hiipinyt KyPolaisten pelipaidan sisuksiin, kun minuuttia myöhemmin Santeri kavensi pelin Joelin namupassista. Ja 11 sekuntia Santerin lavasta toinen kavennus Tuomon syötöstä. 38 sekuntia myöhemmin Valtterin upea ilmaohjaus Markuksen maalille toimittamasta laukauksesta. Kolme maalia noin 50 sekunnin sisään ja tällä kertaa KyPo oli pakotettu ottamaan aikalisä. Hetken edettiinkin tasaisesti, kunnes YPAlle myönnettiin jäähy mailan painamisesta maalintekotilanteessa ja KyPolle rangaistuslaukaus. Ei maalia rankkarista, mutta ylivoiman turvin KyPo pystyi kasvattamaan eron taas kahteen maaliin. Joka ei kuitenkaan kestänyt kauaa, sillä loppuerä olikin todellista YPA-näytöstä. KyPon YV-maalista ehti kulua reilu kaksi minuuttia ja peli oli tasan Riston ja Petrin maalien myötä. Kun vielä erän lopussa niin Niko kuin Ristokin onnistuivat maalinteossa, niin yhdessä erässä oltiin pahimmillaan neljän maalin tappioasema käännetty kahden maalin johdoksi.

Jos olivat kaksi ensimmäistä erää olleet ihmeellistä tarinaa salibandyn maailmasta, niin sitä oli myös kolmas erä… tavallaan. Kolmannen peliminuutin jälkeen peli Tuomo paukautti YPAn 9-6 johtoon. Tästä eteenpäin peli muodostuikin suht tasaiseksi ja pitkään näyttikin siltä, että mitään suurempia tapahtumia pelissä ei enää tule. YPA sai vielä erän puolivälissä jäähyn. Jäähy kestettiin, mutta välittömästi jäähyn päättymisen jälkeen KyPo kavensi eron kahteen maalin, kun peliaikaa oli jäljellä reilu viisi minuuttia. Mitä ilmeisimmin KyPo tuossa näki vielä mahdollisuutensa saada peli tasoitettua ja painostus olikin alkuun kova. Mutta sitten vajaa neljä minuuttia ennen pelin loppua Tuomo ja Valtteri heiluttelivat vastustajan verkkoa jälleen vain 9 sekunnin välein peräkkäisissä vaihdoissaan. Tämä oli tarpeeksi niin KyPon pelaajille kuin valmennusjohdollekin. Joka sitten minuuttia myöhemmin sai ikävän käänteen. Veeti pääsi viilettämään oikeaa laitaa pallon kanssa, KyPon pelaaja juoksi suoraan juoksulinjalle ja Veeti yli laidan polvensa loukaten. KyPolainen punaisen kortin myötä suihkukomennukselle. Santerin sitten kommentoidessa vastustajiensa toimintaa heidän vaihtoaitionsa edessä aikaansai tönimiskilpailun Kypon kapteenin kanssa. Ja tuosta seurauksena vielä molemmat seurasivat suihkun puolelle ensimmäistä sinne kulkenutta pelaajaa. YPA pelasi siis loppupelin ylivoimaa ja Niko viimeisteli hattutempun myötä vielä loppulukemiksi 12-7. Olipahan varmasti pitkään muistiin jäävä peli kaikin puolin ja niin KyPon valmentajan kuin erotuomarienkin kanssa riitti vielä rupateltavaa toimitsijapöydän luona loppuhetken tapahtumista.

Päivän toiseen peliin lähdettäessä ensin katseltiin kuinka Pirkat ja PaPo tasasivat jälleen pisteet, joten tasapelikin MuurYä vastaan riittäisi nousemaan pisteissä ohi Pirkkojen ja voitolla myös Nokian Krp:n. Vaan lähtökohdat peliin eivät olleet parhaat mahdolliset. Santeri yhden ottelun sivussa saatuaan pelirangaistuksen KyPo-pelissä, Veetin jalka ei ollut kunnossa ja Sakukin oli saanut kumimattoihottumaa siinä määrin, että juokseminen oli tuskallista. Joten kentälliset jouduttiin laittamaan uusiksi. Onneksi MuurY-peli ei sitten ollutkaan yhtä värikäs kuin KyPo-peli. Tiedossa oli, että MuurY oli liikkeellä vain kolmen vaihtomiehen voimin, kun taas YPAlle peliin asteli kolme täyttä kentällistä. Varuillaan toki Muuramelaisia vastaan saatiin olla, mutta kunhan vain pidettiin vauhtia yllä, niin vastustajan peli alkoi muodostuakin melkoiseksi kilpikonnapuolustukseksi. Ensimmäisestä maalista vastasi YPAlla Eetu, laukoen keskiviivan tuntumasta pallon verkkoon ohi hölmistyneen näköisen maalivahdin Tuomon tehdessä loistavan maskin. Mutta vain 27 sekuntia myöhemmin MuurY tasoitti. Kauaa ei erä ehtinyt kuitenkaan vanheta, kun Niko pamautti jälleen verkot tötterölle heti vaihdosta kentälle tultuaan. Ja kun kerran kentälle mennään, niin sinne mennään tekemään maaleja, ja vielä samassa vaihdossa Nikolle toinen maali. Kymmenen minuutin pelin kohdalla MuurYn pelaaja ajeli Petrin selästä laitaan ja YPA ylivoimalle. Minuutin verran ylivoiman kulutettua pelikellon lukemaa Tuomo viimeisteli raudanlujalla laukauksella erän päätöslukemiksi 1-4. Ja näytti jo siltä, että YPA oli kävelemässä kahteen pisteeseen.

Toiseen erään tultaessa MuurY sai vielä hyvännäköistä nousutaistelua aikaiseksi. Heti erän alkuun tasakentällisin ja muutaman minuutin pelin jälkeen ylivoimalla paukutettiin tulostaululle 3-4 lukemat. Mutta kovasta erän alun rynnistyksestäkin ehkä johtuen alkoi näyttää enemmän ja enemmän siltä, että muuramelaisten jaloissa painoi päivän kaksi peliä liikaa, ja YPA piti peliä melkein kävellenkin vastustajansa kenttäpuoliskolla. Toiselle erätauolle siirryttiin noissa lukemissa. Toisen erän alkupuolella Niko viimeisteli päivän toisen hattutemppunsa. MuurY sai vielä pientä toivonkipinää pidettyä yllä tehtyään alivoimalla 4-5 kavennuksen. Viimeisille minuuteille asti peli eteni YPAn hallitessa palloa ja jopa leikitellen vastustajan kustannuksella. Leikittely oli sitten vielä kostautua, kun vain 37 sekuntia ennen loppuvihellystä YPAlle tuomittiin hyökkäyspään hölmö jäähy. MuurYn maalivahti vaihdettiin kenttäpelaajaan ja MuurY yritti viime hetken tasoitusta kahden kenttäpelaajan edulla. Vaan väsyneenä ei maalivahdin poisottamisestakaan ole paljon apua. Pallo Tuomolle, joka heilutti maaliverkkoja vielä viimeisen kerran tälle päivälle vain yhdeksän sekuntia ennen loppusummeria.

Kokonaispelillisesti ehkä yksi heikoimpia päiviä YPAn B-pojille tällä kaudella. Silti kotiin tuomisina täysi pistepotti ja eniten tehtyjä maaleja yhden pelipäivän peleissä tällä kaudella. Sarjataulukossa on paikkana nyt sija 2. Joten ei voi oikein valittaakaan. Potentiaalia joukkueessa on paljon parempaan, vaan kun sen vielä saisi kanavoitua 45 minuuttia kestäviksi vahvoiksi esityksiksi. Seuraavalla kerralla tuo kyky pistetään sitten todelliselle koetukselle, kun vastaan asettuu sarjaa tappiotta johtava Ilves sekä aina niin meille paha vastus Pirkat.

Jälkikirjoitus : Kotimatkalla bussissa pojat hoilottivat Arttu Wiskaria ja kaiken maailman suomiräppejä kanssamatkustajien (tai ainakin valmentajan) korvien riesaksi. Voi pojat.