Hyvää mieltä hyväntekeväisyydellä

24.11.2019

YPA:n salibandyjaosto päätti pelipaitojen mallin uusimisesta kauden 2016-17 aikana. Uusia pelipaitoja tilattiin joukkueille vuorollaan kausien 2017-18 ja 2018-19 aikana. Kun kaikilla ikäkausijoukkueilla oli uudenmalliset pelipaidat käytössään ja vanhoja pelipaitoja oli palautunut seuralle suuret määrät, oli YPA:n varastoilla asu- ja varustevastaavalla pohdittavana, miten vanhanmalliset pelipaidat saataisiin hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla. Ylöjärveläinen Susanna Roslund huhuili paikallisessa sosiaalisen median ryhmässä ystävälleen vietäväksi ja Afrikkaan hyväntekeväisyytenä toimitettavaksi lasten hyväkuntoisia vaatteita. Otin yhteyttä Roslundiin ja sovimme, että saisin toimittaa hänen kauttaan jämsänkoskelaiselle Hanna-Kaisa Palmgrenille YPA:n varastoilta käyttökelpoisia pelipaitoja ja vuosien varrella käyttämättä jääneitä SB-leiripaitoja Afrikkaan toimitettavaksi.

Palmgren on asunut lapsena Tanzaniassa ja Nepalissa ja tämän myötä hänelle on syntynyt halu auttaa vaatimattomissa oloissa asuvia ihmisiä. Hanna-Kaisa Palmgren tekee hyväntekeväisyystyötään omakustanteisesti eli hänen takanaan ei ole mitään järjestöä tai muita rahallisia tukijoita. Susanna Roslund on omalta osaltaan halunnut auttaa ystäväänsä Palmgreniä tämän hyväntahtoisuudessa ja on myös omakustanteisesti toimittanut Ylöjärveltä Jämsänkoskelle vaatteita ja tavaroita edelleen Gambiaan, Afrikkaan toimitettavaksi. Palmgren matkustaa aika ajoin Gambiaan jälkikasvunsa kanssa ja kuljettaa matkatavaroissaan sekä kontissa lahjoituksena saamiaan vaatteita ja tavaroita. Määränpäässä häntä auttaa Sanna, gambialainen mies, joka on ollut 10 vuotta jatkuneen hyväntekeväisyystyön suhteen Palmgrenin luottohenkilö. Sanna on kotoisin Gambian maaseudulta ja on joka kerta noutanut kontilta Palmgrenin lähettämät tavarat odottelemaan jakelua. Hyväntekeväisyyslahjoitukset kohdistetaan joka kerta eri kohteisiin ja pääasiassa nämä hyväntekijät jakavat lahjoituksia slummeissa sekä maaseudulla.

Kesällä 2019 YPA:n varastoilla tehtiin asu- ja varustevastaavan toimesta suursiivoukset ja näin ollen myös vanhanmalliset pelipaidat sekä SB-leiripaidat menneiltä vuosilta toimitettiin sovitusti Roslundille ja sitä kautta Palmgrenille Jämsänkoskelle. Palmgren lähetti 14.11.2019 matkakertomuksensa viimeisimmästä syksyn aikana toteutuneesta hyväntekeväisyysmatkastaan, jolloin myös YPA:n paidat pääsivät onnellisesti hyötykäyttöön uusille omistajilleen:

”Saavuimme 5-vuotiaan poikani kanssa Gambiaan Tjären tämän kauden ensimmäisellä lennolla heti sadekauden päätyttyä. Olin pakannut poikani laukun täyteen YPA:n salibandyjaoston paitoja noin 20 kg:n verran. Loput paidoista menivät edeltä banaanilootissani ystäväni kontissa.

Ensimmäinen futiserä tapahtui hotellimme allaspoika-Laminin kotipihalla. Keräsimme kujan lapsia pelaamaan ja puimme heille pelipaidat päälle. Lopuksi lahjoitimme heille paidat sekä tuomamme uuden jalkapallon.

Seuraavaan peliin suunnistaminen saikin yllättäviä käänteitä. Meidän piti mennä isolle hiekkakentälle pelaamaan ja matkan varrella kerätä joukkuetta kasaan, mutta jouduimmekin kävelyreissullamme kolariin. Opetusluvilla ajanut nuori nainen porhalsi maasturillaan kovaa vauhtia ja tönäisi minua sekä työntämiäni lastenrattaita siten, että rattaista irtosi yksi iso takapyörä korjauskelvottomaksi. Selvitimme asiaa ja tovin jälkeen matka jatkui, mutta suunnitelmaa oli muutettava, sillä oli tulossa pimeää. Saimme kerättyä joukkueen ja menimme läheiselle rannalle pelaamaan. Pelin päätyttyä tarjoilin lapsille pähkinöitä sekä vettä mukeista. Jälleen lapset saivat pitää paidat sekä mukit.

Kolmas peli toteutettiin seuraavana päivänä isolla hiekkakentällä. Saimme kerättyä paljon lapsia pelaamaan ja taas meillä oli uusi pallo mukanamme sekä YPA:n lahjoittamia paitoja. Pelin aikana pallo karkasi usein tielle ja loppumetreillä sen yli ajoikin musta Bemari. Onni onnettomuudessa, sillä kuski antoi molemmille joukkueille rahat uusiin palloihin. Lapset saivat jälleen paidat, mukit sekä paljon vettä juodakseen. Sekä uudet pallot, kiitos bemarikuskin.

Kirjoittanut: Hanna-Kaisa Palmgren, Jämsänkoski”

Matkakertomuksen lisäksi Palmgren toimitti reissultaan kuvia, joita voitte ihastella tämän tarinan myötä. Palmgren myös kertoi, että Sanna aikoi viedä vielä loput jäljelle jääneet pelipaidat sekä yhden pallon erääseen Gambian maaseudun kylään. Palmgrenilla on jo seuraavat lentoliput Gambiaan varattuina joulu-, tammi- ja maaliskuulle. Kuulemma isorenkaiset (juoksu)rattaat ovat vielä etsinnässä kolarissa hajonneiden tilalle, mutta toivon mukaan rattaiden lahjoittaja löytyisi lähiaikoina. YPA:laiset ovat kiitollisia Palmgrenille, Sannalle ja Roslundille siitä, että vanhat pelipaidat ja leiripaidat pääsivät uusille käyttäjilleen, jotka kuvien perusteella ovat yhtä tyytyväisen näköisiä kuin kaikki hyväntekeväisyystyöhön osallistuneet henkilötkin. Kierrätys on tärkeää ja YPA:laiset ovat mielissään tästä hyvän mielen hyväntekeväisyystyöstä.

 

Jenni Veijonen

YPA:n asu- ja varustevastaava

ypa.salibandy@elisanet.fi